ue
A A+ A++

Podobno każdy z nas może mieć życie o jakim marzy. Podobno wszystko zaczyna się w naszej głowie i rodzi się w naszych myślach. Podobno każdy z nas dysponuje siłą, która potrafi zmieniać nas i nasze otoczenie.
W Fundacji wierzymy, że pracując nad sobą, każdy z nas może żyć w świecie, jaki sobie wyobrazi. Wystarczy tylko zobaczyć siebie naprawdę.

zobacz siebie - zobaczysz więcej - FUNDACJA BONIN

Polsko-niemieckie warsztaty artystyczne Bonin 2021/Polnisch-deutsche Kunstworkshops Bonin 2021

Polsko-niemieckie warsztaty artystyczne Bonin 2021

„Nad Boninem muzy lecą...”

„W stanie kreatywnego uniesienia człowiek znajduje się poza czasem i przestrzenią. Opuszcza się na dno studni podświadomości, skąd wydobywa to, co zazwyczaj jest poza jej zasięgiem...”

E. M. Forster

Stary, dobrze już Wam znany dwór zatopiony w ciszy lasu, okolony rozkołysanymi wiatrem koronami drzew i głowami dumnie kwitnących hortensji, pławiący się w soczystej zieleni traw i rozłożystych paproci. Błoga cisza nastraja lekko nostalgicznie, ale próżne moje nadzieje bo mijając węgieł budynku widzę ustrojone kwiatami w maleńkich wazonikach stoły, a z wnętrza dworu czuć smakowite zapachy, co przypomina, że już za chwileczkę, już za momencik …

W tym roku wszystko zaczęło się od przyjazdu do Bonina grupy niemieckich koni. Po paru dniach dotarli przedstawiciele psiej międzynarodowej społeczności. Aż wreszcie dołączyli pozostali uczestnicy tegorocznej edycji transgranicznego spotkania zorganizowanego w gościnnej siedzibie Fundacji Bonin.

Amerykańska pisarka Rainbow Rowell napisała, że „sztuka nie ma wyglądać ładnie, ma sprawić, że coś poczujesz...” . Idąc więc za tą myślą okazało się, że wszystko, co w tym roku wydarzyło się w Boninie, jak i sam dwór jest dziełem tzw. Siły Wyższej bo wszyscy, bez wyjątku poczuliśmy głęboką więź. Z kim? Ze sobą i z naturą w każdym jej przejawie. Wszystko działo się naturalnie, bez ścisłego planu, regulowane wschodami i zachodami słońca, jakby kierowane niewidzialną reką. Energia miejsca sprawiła, że po raz kolejny powstawały tu arcydzieła w różnych dziedzinach sztuki. Tradycyjnie już mogliśmy oddać się pasji fotografowania, pracy z gliną, ale również tworzeniu indywidualnych kompozycji z korali, ozdobnych kamyków i kolorowych kryształków.

No i na koniec wisienka na torcie – batik. Cóż to takiego? Technika malarska polegająca na nakładaniu wosku i kąpieli tkaniny w barwniku, który farbuje jedynie miejsca niepokryte warstwą wosku (źródło: Wikipedia). To co wyszło spod rąk naszych artystów, można śmiało nazwać dziełami sztuki, wśród których znalazły się anioły, drzewa, tajemnicze postacie, stworki z kosmosu, kwiaty, zwierzęta, ale i ciekawe abstrakcje. W pracowni ceramicznej panował nieustanny proces twórczy. Powstałe tam dzieła będą zdobiły bonińskie stoły, bo wazoniki, miseczki, kubeczki i inne ozdoby były często robione z myślą o pozostawieniu tu po sobie śladu.

Sesje fotograficzne z końmi, czy w otoczeniu pięknej przyrody odbywały się prawie codziennie, a ich efekty oglądaliśmy podczas prezentacji na wielkim ekranie w lobby dworu. Nie mogę nie wspomnieć o konnych przejażdżkach i zabawach, które zawsze dostarczają nam wszystkim wielu emocji. Konie są tutaj nieodłącznym elementem natury. Piękne, majestatyczne, silne, dające poczucie spokoju, mocy i bezpieczeństwa. Ich rozwiane w galopie grzywy budzą podziw, szacunek i miłość.

„Jeśli zanurzymy się w siebie wystarczająco głęboko, odkryjemy, że wszystkie istoty łączy razem ta sama nić uniwersalnej miłości. Jest to miłość, która jednoczy wszystko. Jeśli czynimy coś z miłością, nie ma miejsca na zmęczenie czy nudę. W miłości wszystko pozostaje całkowicie nowe i świeże” (znalezione w sieci – autor nieznany).

Tegoroczne spotkanie młodzieży w Boninie, było jeszcze intensywniejsze, bardziej emocjonujące i o wiele bardziej wypełnione twórczością niż w poprzednich latach, a mimo to znalazł się czas na wypad nad jezioro, wieczorne rozmowy, śpiewy i tańce przy ognisku. Zmęczenie nie miało na nikogo z nas większego wpływu, bo było ono twórcze i motywujące do dalszego działania, nawet w kuchni, gdzie powstawały kulinarne arcydzieła, spełniające najbardziej wyszukane życzenia i zachcianki uczestników. Wszystkie te cuda działy się pod czujnym i opiekuńczym okiem prezes fundacji Bonin Wiesławy Piećko i jej współpracowników, którzy czuwali, aby nikomu ptasiego mleka nie brakowało, za co z całego serca dziękuję :)

Całą fotorelację możecie Państwo zobaczyć na stronie Fundacji Bonin na FB https://www.facebook.com/search/posts/?q=fundacja%20bonin

P. S.

Drogi czytelniku zapamiętaj: Fundacja Bonin